top of page

botsende stelsels

  • Maxim Reckelbus
  • Mar 31, 2015
  • 2 min read

hallo astrobloggers,

In het vorige artikel over sterrenstelsels konden jullie al lezen hoe ons eigen zonnestelsel in elkaar zit en welke soorten sterrenstelsels er nu precies bestaan. Vandaag gaan we over naar botsende sterrenstelsels. Galaxies oefenen namelijk een grote aantrekkingskracht op elkaar uit, waardoor er dus af en toe eens gebotst wordt.

Botsende sterrenstelsels?

Wetenschappers denken dat elliptische stelsels overblijfselen zijn van botsende sterrenstelsels. Wanneer sterrenstelsels relatief dicht bij elkaar in de buurt staan, beïnvloeden ze elkaars zwaartekrachtsveld, en dit kan twee gevolgen met zich meebrengen: ofwel draait het ene (meestal kleine) sterrenstelseltje rond de andere (meestal grote) sterrenstelsel heen, ofwel botsen de twee sterrenstelsels en vormen ze een nieuw, samengesteld sterrenstelsel. Het nieuwe sterrenstelsel na de botsing zal dan een elliptisch stelsel zijn. Nu is het toch wel toevallig dat ons eigen sterrenstelsel, de Melkweg, zal botsen met zijn naaste buur/buren: het Andromedastelsel en misschien ook het Driehoekstelsel. Het Andromedastelsel bevindt zich voorlopig nog op een afstand van 2,54 miljoen lichtjaar, en is ze heel goed zichtbaar aan de hemel. Ze bevindt zich in het gelijknamige sterrenbeeld Andromeda. Binnen zo’n 4 miljard jaar, wat voor astronomen de nabije toekomst is, zal het Andromedastelsel een botsing met onze Melkweg ondergaan, waar waarschijnlijk ook het Driehoekstelsel van de partij zou zijn. Een gevaar voor de Aarde of het leven op Aarde vormt dit niet direct, want de kans op een botsing met een ander object is miniem aangezien sterrenstelsels voor het grootste deel uit lege ruimte bestaan. Wel zal onze zon haar vaste baan waarschijnlijk verliezen en heen en weer geslingerd worden, maar haar planeten zullen haar braafjes blijven volgen. Wat we concreet aan de hemel zouden zien is dat het Andromedastelsel groter en groter wordt, en na verloop van tijd haar structuur zal verliezen en zal versmelten met onze Melkweg. Na deze botsing zullen we geen Melkweg meer zien aan de nachtelijke hemel als voorheen, maar fel wit licht over het hele hemelgewelf. De botsing zelf zou dus supermooi zijn om naar te kijken, maar wat er achteraf overblijft is niet zo mooi. We maken vanaf dan namelijk geen deel meer uit van een balkspiraalstelsel, maar van een elliptisch stelsel, en de lichtsterkte daarvan aan de hemel zal het waarnemen van de sterren vermoeilijken.

botsing Andromedastelsel.jpg

Sterrenstelsel zijn dus heel fascinerend structuren binnen ons heelal, misschien zelfs de meest fascinerende! Volgende week vertel ik jullie graag iets meer over clusters en superclusters, de volgende heelalstructuren!

Maxim Reckelbus :)

 
 
 

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
bottom of page