Quasars
- maximreckelbus
- Oct 1, 2014
- 2 min read
Hallo astrobloggers,
In het vorige artikel konden jullie al heel wat lezen over zwarte gaten. Er bestaan echter ook nog extreem zware zwarte gaten die in de kernen van sterrenstelsel huizen en die op honderden miljoenen lichtjaren van hier nog steeds helder zijn. Deze worden quasars genoemd, daarover iets meer in dit artikel.
Euh? Quasars?
In 1963 ontdekte de Nederlandse astronoom Maarten Schmidt radiosterren op gigantisch verre afstanden van ons zonnestelsel gelegen (honderden miljoenen lichtjaren). Het feit dat ze waarneembaar zijn op zo’n grote afstand, komt omdat ze heel veel energie uitstralen. Radiosterren die uitzonderlijk veel energie uitstralen noemen we quasistellaire objecten of kortweg quasars, omdat ze net als sterren veel energie uitstralen.
Waarom zijn quasars zo helder?
Zoals daarnet al gezegd hebben quasars hun uitzonderlijke helderheid te danken aan de grote hoeveelheid energie die ze uitstralen. Nu kunnen we ons natuurlijk afvragen hoe het komt dat ze zoveel energie uitstralen. Het antwoord is dat quasars eigenlijk extreem heldere kernen zijn van actieve sterrenstelsels, en dat ze hun energie te danken hebben aan superzware zwarte gaten in de kern van deze sterrenstelsels. Door de aanwezigheid van krachtige magnetische velden wordt een deel van het gas met een hoge snelheid in twee tegenovergestelde gerichte bundels de ruimte in geblazen (zie foto M82 bij astrofoto’s).
Soorten quasistellaire objecten
We onderscheiden twee soorten quasars naar gelang de ligging van de lichtbundels ten opzichte van de Aarde. Een van de lichtbundels kan gericht zijn naar de Aarde, dan spreken we van een Blazar. Een andere naam voor Blazar is ook wel BL Lac-object, naar het prototype BL Lacertae in het sterrenbeeld hagedis. Wanneer we schuin kijken op het zwart gat en dus duidelijk de lichtbundels kunnen zien spreken van een gewone quasar. De dichtstbijzijnde quasar ligt maar liefst 2miljard lichtjaar verwijdert van ons en bevindt zich in het sterrenbeeld maagd. Het gaat over de quasar 3c273.
Met dit artikel sluit ik de serie ‘supernovae en al haar creaties’ af. Volgende week beginnen met een nieuwe serie: de indeling van ons heelal. Heb je je al altijd afgevraagd hoe ons zonnestelsel is opgebouwd en hoe alles in elkaar zit, lees dan zeker de volgende artikels.
Maxim Reckelbus :)
Comments