Venus: planeet vol leven?
- maximreckelbus
- Nov 6, 2013
- 2 min read
Hallo astrobloggers,
Iets meer dan een maand geleden schreef ik een artikel over Mercurius, de eerste planeet vanaf de zon geteld. Deze week wil ik jullie laten kennismaken met de wondermooie planeet Venus. Ze is de tweede planeet vanaf de zon, en was bij de Romeinen de godin van de liefde. Venus ziet er inderdaad schitterend uit, maar er gebeuren duistere dingen achter de atmosfeer.
Venus is met een diameter van 12 104km bijna even groot als de Aarde. Dat is dan ook de voornaamste reden waarom ze ‘zusterplaneten’ worden genoemd. Op foto’s blijkt ook dat Venus een hele dikke atmosfeer heeft. Vroeger dachten verschillende wetenschappers zelfs dat er leven mogelijk zou zijn op deze planeet, aangezien ze zo’n dik wolkendek heeft. Dit is (jammer genoeg) helemaal niet waar. Want de atmosfeer bestaat er uit CO2 , het regent er zwavelzuur, er is nergens water te bespeuren, de druk is er 96 keer groter dan op Aarde, en de temperatuur kan er oplopen tot 480 °C. Deze vijf redenen zijn denk ik wel genoeg om te besluiten dat er totaal geen leven mogelijk is. Indien we wel op Venus zouden landen met een speciale raket, zouden we stikken, verbranden en geplet worden tegelijkertijd.
Venus roteert heel traag rond haar eigen as, namelijk in ongeveer 243 aardse dagen. Één dag op Venus duurt dus langer dan één jaar, aangezien een jaar daar ongeveer 224 aardse dagen duurt. De trage rotatieperiode rond haar eigen as heeft als gevolg dat deze planeet geen aantrekkingskracht heeft. Daardoor komt het dus dat Venus – net als Mercurius – geen manen heeft. Bovendien is Venus een tegendraadse planeet. Ze roteert om haar as met de wijzers van de klok mee, terwijl alle andere planeten tegen de wijzers van de klok in roteren. Tot op vandaag is hier nog geen verklaring voor gevonden, maar dit heeft wel als gevolg dat je op deze planeet de zon ziet opkomen in het westen, en ondergaan in het oosten.
Ik hoop dat ik met dit artikel veel geheimen heb kunnen prijsgeven over Venus, en dat jullie vragen zijn opgelost. Wees er maar zeker van dat alle planeten van ons zonnestelsel eens aan bod zullen komen op astroblog!
Maxim Reckelbus :)
Comentários