top of page

Maak kennis met Mercurius

  • maximreckelbus
  • Sep 25, 2013
  • 2 min read

Hallo astrobloggers,

Nu jullie weten hoe het zonnestelsel is ontstaan, zal ik jullie eens wat meer uitleg geven over een hemellichaam binnen ons zonnestelsel. Ik heb het over een planeet, eentje zonder manen. Hij staat het dichtste bij de zon en was bij de Romeinen gekend als de god der snelheid en boodschappers. Ik heb het natuurlijk over de kleine Mercurius!

Mercurius is met een diameter van 4880 km de allerkleinste planeet van ons zonnestel. Deze planeet heeft niet voor niets de naam Mercurius gekregen, hij is namelijk net als de Romeinse god de snelste. Hij heeft namelijk in 88 dagen al een toertje rond de zon gemaakt (de Aarde doet hier ongeveer 365 dagen over). Hij is de eerste planeet in een rij van acht met en gemiddelde afstand tot de zon van 58 miljoen km. Mercurius heeft geen manen, dit komt omdat hij te dicht bij de zon staat. Hierdoor wordt elk object dat niet zwaar genoeg is om een te serieuze aantrekkingskracht van de zon te ontsnappen, naar de zon toegetrokken en kan Mercurius dus onmogelijk zijn manen behouden. Het zou natuurlijk ook kunnen liggen aan de geringe zwaartekracht die Mercurius heeft. Hierdoor zou hij misschien zelf niet in staat zijn om voorwerpen aan te trekken en bij te houden. Mercurius lijkt heel sterk op onze maan Luna. Hij heeft –net als de maan- een oppervlakte die bestaat uit harde rotsen en stenen met veel fijn stof, ze hebben beiden een heel lichte (Mercurius) of helemaal geen (Luna) atmosfeer, ze vertonen alle twee schijngestalten (de planeet Venus doet dit ook) en het oppervlakte is bedekt met kraters. Bij Mercurius is de oorzaak hiervan dat de planeet zo dicht bij de zon staat, dat ze geregeld wordt bekogeld door allerlei hemellichamen (meteoren, asteroïden…) die door de zon worden aangetrokken. Mercurius is hierbij dus een soort ‘schildje’ van de zon tegen talloze asteroïden. Bij de maan is het zo dat ze zo’n vier miljoen jaar na het ontstaan van het zonnestelsel werd gebombardeerd door ongelofelijk veel meteoren en asteroïden, die niet alleen onze maan maar ook vele andere manen en zelfs planeten bombardeerde. En op de vraag of we zouden kunnen leven op de planeet Mercurius: het antwoord is zonder enige twijfel nee! Er zijn eerst en vooral om de zoveel tijd inslagen (soms kleintjes, maar er zijn zeker ook serieuze bij). De temperatuur kan er overdag bovendien oplopen tot 450°C wat leven voor ons sowieso onmogelijk maakt. ’s Nachts is het al niet veel beter op de planeet, doordat de atmosfeer zo dun is, behoudt ze de warme zonnestralen niet en daalt de temperatuur er pijlsnel naar -170°C zodra er geen zon meer is.

Ik hoop dat jullie veel hebben bijgeleerd over deze wondermooie planeet. Voor wie deze planeet wilt waarnemen: je kunt hem elke dag net voor zonsopkomst en net na zonsondergang bekijken in de beurt van de zon.

Maxim Reckelbus :)

 
 
 

Comentarii


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
bottom of page